Lichtplan


Je ziet het regelmatig voorbij komen, een lichtplan, heel handig om te (laten) maken, maar wat is het eigenlijk?


Makkelijk gezegd is een lichtplan een ontwerp waarop je kunt zien hoe de indeling van je verlichting is of moet worden. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat, je hebt namellijk veel verschillende verlichting en op elke plek in huis heb je weer een anders soort verlichting nodig. In een lichtplan bepaal je niet alleen de lichtpunten, maar ook bijvoorbeeld de sterkte ervan of dat hij dimbaar moet zijn. Hieronder een overzicht van de soorten verlichting die ik in een lichtplan gebruik;  • Basisverlichting – Fel licht, bedoeld om snel even aan te zetten, maar niet aan te houden. Een grote lamp voor de thuiskomst bijvoorbeeld.
  • Sfeerverlichting – Het woord zegt het al. Deze verlichting zorgt door sfeer. Het licht is zacht, warm en wat diffuus.
  • Functionele verlichting – dit is heel praktische verlichting met een bepaald doel. Denk aan een leeslamp of een lamp om je aanrecht te verlichten.
  • Accentverlichting – Wil je iets ‘in de schijnwerpers’ zetten? Dan gebruik je daarvoor een lampje die dit ‘accent’ in je interieur verlicht.Ik maak in de plattegrond van jullie woning ovalen of circels welke staan voor het soort verlichting wat je daar het beste kunt gebruiken en ik geef er bij aan welke activiteit je er gaat doen, denk aan lezen, werken, koken etc. Hierdoor kun je precies zien wat voor lamp je er moet plaatsen, hoeveel stopcontacten of aansluitingen er voor nodig zijn (handig bij een nieuwbouwhuis) én of je genoeg verlichting hebt in de desbetreffende ruimte. 


Voor een lichtplan kom ik altijd aan huis, ik moet namelijk weten hoe de lichtinval is zodat ik de juiste lampen kan kiezen.